Gratis lunches, pingpongtafels en flexibele werkplekken—het lijkt wel of elke organisatie tegenwoordig Google wil zijn. Maar wat werkt voor een techreus in Silicon Valley, werkt niet automatisch voor jou. Sterker nog, het kopiëren van hun employer brand kan je positie op de arbeidsmarkt juist verzwakken. Want talent zoekt geen Google-kloon, maar een werkgever met een eigen verhaal. Tijd om je échte onderscheidende kracht te ontdekken.
One size fits none
Geen twee werknemers zijn hetzelfde. Voor ruim zeven op de tien werkzoekenden is bedrijfscultuur dé beslissende factor bij het kiezen van een werkgever. Deze cultuur is uniek voor elke organisatie - kopieergedrag werkt dus niet.
Mensen prikken feilloos door een nep-imago heen. Tweederde van de werkzoekenden vertrouwt meer op ervaringsverhalen van medewerkers dan op officiële bedrijfscommunicatie. Een gekopieerde Google-aanpak schaadt alleen maar je geloofwaardigheid.
Ook cultuurverschillen spelen een grote rol. Nederlandse werknemers hebben andere prioriteiten dan hun Amerikaanse collega's. Waar Silicon Valley draait op lange werkdagen en constante bereikbaarheid, hechten we hier meer waarde aan een gezonde werk-privébalans.
Pas op met het creëren van te hoge verwachtingen. Als je hippe voorzieningen belooft maar ze niet kunt waarmaken, vertrekken mensen sneller. Teleurgestelde verwachtingen blijken zelfs één van de belangrijkste redenen voor vroegtijdig vertrek.
De valkuilen van trendy arbeidsvoorwaarden
Hippe kantoren en exotische extra's klinken dus aantrekkelijk, maar zijn zelden doorslaggevend bij de keuze voor een werkgever. Onderzoek toont aan dat basics als ontwikkelmogelijkheden, werksfeer en een goede werk-privébalans veel belangrijker zijn.
Onderzoek van PwC toont aan dat de top 3 factoren voor het aantrekken en behouden van talent zijn:
- Carrièregroeimogelijkheden (52%)
- Competitief salaris (44%)
- Opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden (35%)
Opvallend genoeg staan trendy kantoorvoorzieningen niet in deze top 3.
Kosten versus rendement
Investeren in Google-achtige voorzieningen kan ook kostbaar zijn. Een rapport van CBRE laat zien dat de kosten voor het inrichten van een 'cool' kantoor tot 20% hoger kunnen liggen dan voor een traditionele werkplek. De vraag is of deze investeringen zich terugverdienen in productiviteit en retentie.
Trendgevoelige voorzieningen verliezen bovendien snel hun glans. Wat vandaag innovatief is, is morgen standaard. Een duurzame employer brand is gebaseerd op diepere waarden. Volgens onderzoek van Mercer hechten millennials meer waarde aan purpose en persoonlijke ontwikkeling dan aan oppervlakkige bovendien werkplek-extraatjes.
Ken je eigen kracht
In plaats van anderen na te doen, begin je met zelfonderzoek. Wat maakt jouw organisatie uniek? Waar ben je echt goed in? Wat waarderen je huidige medewerkers? Dit zijn je échte onderscheiders.
Unieke cultuurkenmerken
Identificeer de aspecten van je bedrijfscultuur die echt onderscheidend zijn. Dit kunnen zaken zijn als besluitvormingsprocessen, communicatiestijlen of tradities. Volgens onderzoek van MIT Sloan Management Review presteren bedrijven met een sterke, op waarden gebaseerde cultuur beter op innovatie en klanttevredenheid.
Echte onderscheiders
Kijk kritisch naar wat jouw organisatie écht anders maakt. Dit kan liggen in je producten, je marktpositie, je maatschappelijke impact of je werkwijze. Een onderzoek van Boston Consulting Group laat zien dat bedrijven die zich richten op hun unieke sterktes ruim twee keer sneller groeien dan hun concurrenten.
Van kopie naar karakter
Met deze inzichten ontwikkel je een eigen employee value proposition (EVP). Niet gebaseerd op wat anderen doen, maar op wie je zelf bent. Dit vertaal je naar relevante voordelen voor je doelgroep. Misschien ben je niet zo hip als Google, maar bied je wel:
- Meer persoonlijke aandacht
- Snellere doorgroeimogelijkheden
- Directere impact op resultaten
- Betere werk-privébalans
- Sterke lokale binding
Eigen DNA vertalen
Een sterk en consistent bedrijfskarakter is goud waard: ruim driekwart van de leidinggevenden ziet dit als sleutel tot het aantrekken van talent. Zorg daarom dat je employer brand echt laat zien wie je bent.
Relevante voordelen
Werk-privébalans blijkt voor bijna de helft van alle werknemers doorslaggevend bij het kiezen van een werkgever. Richt je dus op voordelen die er écht toe doen voor jouw doelgroep.
Authentieke communicatie
Je eigen medewerkers zijn je beste ambassadeurs. Hun verhalen over de werksfeer en arbeidsomstandigheden worden maar liefst drie keer geloofwaardiger gevonden dan uitspraken van de CEO.
Consistente uitvoering
Een rode draad in alle contactmomenten met (potentiële) medewerkers loont. De betrokkenheid van medewerkers stijgt met 150% wanneer je boodschap overal hetzelfde is.
Meetbare resultaten
Een sterk werkgeversmerk betaalt zich terug: het levert dubbel zoveel gekwalificeerde sollicitaties op, terwijl de wervingskosten halveren. Hou deze cijfers bij om je succes te meten.
Zo bouw je een onderscheidend werkgeversmerk
1. Begin van binnen
Analyseer je sterke punten en identificeer verbeterpunten. Betrek je medewerkers bij dit proces; vraag wat hen aantrekt in het werk en waar ze trots op zijn. Onderzoek van Great Place to Work toont aan dat bedrijven die hoog scoren op medewerkerstevredenheid vier keer sneller groeien dan hun concurrenten.
2. Ken je doelgroep
Onderzoek de behoeften en drijfveren van de talenten die je wilt aantrekken. Begrijp wat hen motiveert en spreek hun taal. Wees relevant in je communicatie en aanbod.
3. Wees consistent
Stem alle uitingen van je employer brand op elkaar af. Train betrokkenen binnen de organisatie om consistent de kernboodschap uit te dragen. Monitor de ervaring van (potentiële) medewerkers en blijf authentiek.
4. Meet en verbeter
Volg de resultaten van je employer branding inspanningen. Vraag om feedback en pas tijdig aan waar nodig. Blijf je employer brand ontwikkelen op basis van veranderende behoeften. Volgens een studie van Deloitte zien 80% van de executives cultuurverandering als een belangrijke uitdaging voor de komende jaren.
5. Langetermijnstrategie
Zie je employer brand als een langetermijninvestering. Onderzoek van LinkedIn toont aan dat bedrijven met een sterk employer brand 43% minder uitgeven aan werving.
Tips voor een eigen koers
- Focus op wat je al goed doet: Bouw voort op je bestaande sterke punten en successen.
- Investeer in wat echt belangrijk is: Richt je investeringen op wat je medewerkers en potentiële kandidaten echt waarderen.
- Communiceer eerlijk en realistisch: Wees transparant over wat je te bieden hebt en maak geen loze beloftes.
- Durf anders te zijn: Wees niet bang om je te onderscheiden van de massa door je unieke kenmerken te benadrukken.
Vermijd deze valkuilen
- Blindstaren op concurrenten: Laat je niet te veel leiden door wat anderen doen; focus op je eigen pad.
- Te veel beloven: Onrealistische beloftes leiden tot teleurstelling en beschadigen je reputatie.
- Trends achternalopen: Wat vandaag hip is, kan morgen achterhaald zijn. Baseer je strategie op duurzame waarden.
- Authenticiteitsverlies: Blijf trouw aan je kernwaarden en laat je niet verleiden tot oppervlakkige imitatie.
Een sterk werkgeversmerk ontstaat niet door te kopiëren wat succesvol is bij anderen. Het ontstaat door trouw te blijven aan wie je bent en wat je te bieden hebt. Door je eigen verhaal te vertellen, trek je mensen aan die bij je passen. Want uiteindelijk zoeken mensen geen Google-achtige werkplek. Ze zoeken een organisatie waar ze zichzelf kunnen zijn, kunnen groeien en betekenisvol werk kunnen doen. Door je daarop te richten, bouw je een werkgeversmerk dat écht onderscheidend is.
Wil je weten hoe je een werkgeversmerk ontwikkelt dat écht bij je organisatie past? In mijn boek "Employer Branding" ontdek je stap voor stap hoe je je eigen onderscheidende kracht vindt en vertaalt naar een authentieke arbeidsmarktpositie.